„Výzkumy ukazují, že potřeba lékařsky odůvodněné dávky kvalitních standardizovaných živin je až u 80 % parenterálně živených pacientů. Parenterální výživa představuje rychle dostupnou, přesnou a dostatečnou dávku bílkovin, cukrů, tuků, vody, minerálů, vitaminů a stopových prvků. Pouze ve specifických klinických situacích jsou pro pacienty vhodnější specificky přizpůsobené receptury, připravované tzv. na míru,“ říká o parenterální výživě obchodní a marketingový manažer divize Hospital Care MUDr. František Vojík.
Nová generace vícekomorových vaků v závodě LIFE Nutrition v Melsungenu
Systém těchto vaků sestává ze tří oddělených komor naplněných aminokyselinami, lipidy a glukózou. Vak je připraven k přímému použití po aktivaci, tedy smísení obsahu tří jednotlivých komor. Obě aktuálně vyráběné řady „Lipid“ (se čtyřmi variantami) a „Omega“ (se dvěma variantami) se od sebe liší především složením tukové emulze. Symbolicky u příležitosti 20. výročí začala v novém závodě LIFE Nutrition v Melsungenu výroba nové generace vícekomorových vaků. „Uvedení těchto vaků na evropský trh je plánováno ihned na začátek roku 2019,“ dodává MUDr. František Vojík
Tříkomorové vaky, nová éra v oblasti terapie parenterální výživou
Zavedení standardizovaných tříkomorových vaků jako alternativy k samostatným lahvím (tuk, aminokyselina i cukr podávaný zvlášť) a také jako možné alternativy parenterální výživy vycházející z individuálních potřeb pacienta, vyráběné v takzvaných „míchacích střediscích“, znamená novou éru v oblasti terapie parenterální výživou. Riziko infekce pacienta je při použití vaků ve srovnání s dobou, kdy byly používány lahve, nižší. Ošetřující personál šetří čas a plátci pak finanční zdroje.