Alkohol, kalorické peklo
Po každé návštěvě odborné poradny musel David postupně měnit svůj jídelníček, návyky a celkově celou životosprávu. Nejhorší pro něj bylo omezit alkohol a v ideálním případě ho nepít vůbec. David byl zvyklý vypít za měsíc osm až deset litrů vína. Nyní si dá maximálně čtyři deci týdně. „Nejdůležitější je chtít,“ říká nutriční terapeutka odborné ambulance B. Braun Plus Jitka Palátová, DiS., a dodává: „Já myslím, že David se sebou opravdu chce něco udělat. Mám z něj pocit, že pochopil, co znamená dodržovat zásady zdravého stravování. Neznamená to jen striktně dodržovat nastavený jídelníček, ale vědět, jak, kdy a v jakém množství nějaké to ne úplně vhodné jídlo zařadit.“
Svačina je základ
Další zásadní změnou v Davidově každodenní rutině bylo dodržování pravidelnosti a příprava svačiny na tréninky. Dříve si nic nechystal, neměl prý čas. Vždy si po cestě na trénink koupil někde něco „do ruky“ a zapil to energetickým drinkem, který měl v autě po ruce. Díky touze po změně a rozhovoru s terapeutkou Jitkou se ale pustil do přípravy „krabičkových svačin“. Z čeho se jeho svačina skládá? „Nakrájím si zeleninu, vezmu si jogurtové mléko nebo müsli tyčinku, a i když nemám hlad, něco si zakousnu, abych potom nepřijel večer domů a nevyluxoval lednici,“ popisuje David své svačiny a Jitka Palátová doplňuje, že ví, že David taky někdy hřeší. „Občas ujede na něčem nezdravém, třeba na salámu vysočina, teď v létě si dá někdy zmrzlinu. I když si někdy dá něco nezdravého, vím, že se snaží dodržovat připravený jídelníček. Cítí se lépe a už nemá neustálý hlad.“
Jak David zvládá stravování v restauracích?
Dříve miloval hranolky, burgery nebo si dal omáčku s pěti knedlíky, ale dnes se pod drobnohledem neúprosné Jitky Palátové a krejčovského metru, který Jitka na Davida vytahuje při každé prohlídce, raději dvakrát rozmyslí, než si něco takového objedná. „Návštěvy restauračních zařízení se snažím omezovat, ale ne vždy je to možné. Když jdu například na pracovní oběd, dám si místo energetické bomby například salát s kuřecím masem. Musím říct, že dříve jsem to porušoval. Nejhorší je se, hecnout‘ a začít. Když se rozhodne hlava, tělo si zvykne,“ komentuje David.
Skloubit pravidelnost ve stravování s tréninky a správně během nich nebo během závodů načasovat jídlo není úplně jednoduché. Přesto víme, že se o to David snaží a Jitka jej perfektně směruje. Doufáme, že David bude úspěšně pokračovat dál a brzy se dočká své vysněné váhy.