Podvýživa provází celou řadu onemocnění a má závažné negativní důsledky, zejména zvýšený výskyt komplikací, delší dobu hospitalizace a rekonvalescence, ale také zvýšené náklady na léčbu pacienta. Ke zhoršení nutričního stav dochází často u operovaných pacientů, při akutním onemocnění, při omezeném perorálnim příjmu vlivem opakovaných vyšetřovacich postupů, u onkologicky léčených pacientů, a u nemocných ve starším věku.Část nemocných již přichází s podvýživou do nemocnice, kde se podvýživa často prohlubuje.
Nutriční podpora formou perorálních doplňků stravy představuje jednoduchý způsob jak zvýšit příjem energie a bílkovin a zamezit tak další ztrátě hmotnosti a svalové tkáně. Tekuté přípravky určené k popíjení – označované jako sipping (z ang. srkání, upíjení) přinášejí možnost výživy nemocným, u kterých se nedaří dosáhnout plný perorální příjem, aniž by přitom potlačily přirozenou chuť k jídlu. Podávají se formou popíjení po malých porcích mezi jídly, aby je nemocný přijímal nad rámec normální stravy.
Perorální nutriční doplňky pro sipping jsou snadno dostupné, obsahují definované množství živin včetně vitamínů a stopových prvků, vysoký obsah energie a bílkovin a jsou dobře vstřebatelné.