Medical Nutrition International Industry (MNI) a evropská asociace Specialised Nutrition Europe (SNE), které se dlouhodobě angažují v otázkách zlepšení stavu lékařské výživy, iniciativu Evropské komise vítají a požadují, aby se součástí péče o onkologické pacienty stala i nutriční intervence.
Čísla, čísla a zase čísla
Jaká fakta vedla Komisi k zájmu o onkologické pacienty? V současné době je každý rok nádorové onemocnění diagnostikováno 3,5 milionům Evropanů a 1,3 milionu na zhoubný novotvar zemře. Tímto onemocněním je v průběhu svého života ohroženo 40 % populace. Je zjištěno, že čtyřem z deseti případů tumorů by se dalo předejít, ale na osvětu jsou vynakládána pouze 3 % zdravotnických rozpočtů. Vzhledem ke stárnutí populace lze předpokládat, že se počty onkologických pacientů budou rok od roku zvyšovat, a pokud se nic nezmění, do roku 2035 se jejich počet zdvojnásobí. Celkový ekonomický dopad související s onkologickým onemocněním činí v Evropě 100 miliard eur ročně.
Onkologická léčba versus výživa
Je třeba připomenout skutečnost, že se rozevírají nůžky mezi úspěchem farmaceutického průmyslu a stavem výživy onkologických pacientů. Zatímco farmaceutickým firmám se na tomto poli daří a přicházejí s inovativními léky, stav výživy jako dalšího důležitého fakturu ovlivňujícího morbiditu a mortalitu se příliš nemění. Podvýživou trpí jeden ze tří onkologických pacientů, což má vliv na horší výsledky léčby, jako je horší tolerance protinádorové terapie, vyšší riziko komplikací, vyšší výskyt infekcí a zvýšená úmrtnost. Podvýživa v onkologii vede také k většímu zatížení zdravotních systémů států Evropské unie. Komplikace spojené s podvýživou včetně delšího pobytu v nemocnici se odhadují na 17 miliard eur ročně. Aby se tyto náklady mohly snížit, musí se nutriční podpora stát nedílnou součástí péče o onkologické pacienty.
Pět doporučení MNI pro nutriční péči v onkologii:
- Provádět screening onkologických pacientů, aby mohla být nutriční podpora poskytnuta včas.
- Implementovat klinická doporučení do nutriční péče o onkologické pacienty.
- Zajistit rovný přístup k léčebné výživě všem onkologickým pacientům.
- Vytvářet multidisciplinární onkologické týmy včetně dietologů a nutričních terapeutů.
- Vzdělávat zdravotníky a informovat veřejnost o významu správné výživy při onkologické léčbě.
V době, kdy se prosazuje zvýšený zájem o výživu onkologických nemocných, přichází společnost B. Braun na český trh s novinkou, kterou je sipping Remune. Nápoj osvěžující šťavnaté chuti s příchutí maliny nebo broskve je určen k popíjení pro onkologické pacienty s pre-kachexií nebo kachexií. Tato potravina pro zvláštní lékařské účely obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin EPA/DHA, vitaminu D a bílkovin.