Sipping jako hlavní komponenta tzv. orálních nutričních suplementů (ONS)
představuje první volbu v nutriční intervenci pacientů s poruchou výživy. V současnosti je i na českém trhu k dispozici široké portfolio přípravků různého složení, konzistencí a příchutí, včetně speciálních. Pacient si je může zakoupit nebo jsou v indikovaných případech předepisovány s různou možností úhrady. Konzumace je možná v původním stavu, po zmražení, ohřátí nebo jako surovina pro přípravu jídel. Mohou být také zahušťovány v případě přítomné orofaryngeální dysfagie.
Doplněk nekompletního příjmu stravy v domácím či sociálním prostředí klienta
U hospitalizovaných pacientů je často využíván na start realimentace po hladovění, akutních stavech nebo chirurgických výkonech, jako doplněk nekompletního stravování na odděleních nebo v rámci fortifikace diety v období rekonvalescence. Sipping coby nutriční nebo léčebná modalita (např. u nespecifických střevních zánětů apod.) může ve formě kompletní pitné enterální výživy nahrazovat její sondovou variantu. Naopak ani zavedená výživová nazojejunální sonda (NJS) nebo perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) nejsou kontraindikací jeho podání v rámci zachování perorálního příjmu pacienta.
Není pravda, že se zvyšujícím se obsahem živin v produktu klesá jeho palatabilita a tolerance. Většina pacientů dobře toleruje proteinové nebo proteinkalorické sippingy, které ve stejném objemu produktu přinášejí místo obvyklých 10−12 g zvýšených 18−20 g, v případě proteinkalorických i dalších 100 kcal energie (400 kcal místo obvyklých 300 kcal v balení). Moderní technologie přípravy navíc přinášejí kvalitnější a nové příchuti při zachování kvalitních zdrojů základních živin (syrovátkový protein, oleje s MCT a nenasycenými omega-3 mastnými kyselinami).
Portfolio výrobků ONS
Nám umožňují vybírat typ přípravku podle fáze onemocnění, ve které se pacient nachází – např. proteinový sipping při zahájení realimentace po proběhlém akutním stavu, proteinkalorický sipping po stabilizaci nemocného a jeho přechodu do fáze anabolické, respektive rekonvalescentní.
Tyto přípravky lze využít u pacientů se zavedenou NJS nebo PEG ke stimulaci perorálního příjmu, v případě vysokoproteinových přípravků i k obohacení podávané standardní enterální výživy o chybějící bílkovinu přímo do arteficiálního výživového vstupu.
Spolupráce seniora je důležitá
Ve skupině starších pacientů, s vysokou frekvencí malnutrice a potřebou nutriční intervence, jsme často limitováni ochotou seniora ke spolupráci či konsumaci větších počtu sippingů, které doporučujeme. Proteinový nebo proteinkalorický přípravek pak představuje vhodnou formu kompromisu mezi optimální nutriční představou a reálnou konsumací. Navíc přináší nezanedbatelné množství proteinu nezbytného pro udržení tělesné svalového hmoty, k jejíž redukci věkem dochází.
Nutricomp® Drink Plus HP
Je určen pro pacienty s rozvinutou podvýživou anebo s rizikem jejího vzniku v souvislosti s probíhajícím onemocněním, v případech, kdy je vysoká potřeba příjmu energie a bílkovin (např. chronická onemocnění, akutní i chronické rány, špatně se hojící rány, bércové vředy, popáleniny) a kdy je výhodné větší množství energie a bílkovin, jako je tomu například u kardiovaskulárních onemocnění. Přináší pacientům zejména vysoký obsah kvalitní bílkoviny 10 g/100 ml (27 % celkové energie) a vhodný profil tuků − rybí olej (0,05 g/100 ml EPA a DHA) a MCT (0,83 g/100 ml). Jedná se o nutričně kompletní výživu určenou k popíjení, vysoce kalorickou (1,5 kcal/ml), bohatou na kvalitní bílkoviny s obsahem MCT tuků, bez vlákniny a lepku a klinicky významného množství laktózy. Vysoký obsah kvalitních proteinů je vhodný také v pre- a pooperační péči, jako prevence úbytku svalové hmoty při velkých komplikacích či při rekonvalescenci, zejména pokud běžná strava nezajistí dostatečný příjem živin. Příchutě: čokoláda, nugát
Nutricomp® Drink 2,0 kcal Fibre
Je nutričně kompletní výživa určená k popíjení (sipping), s vlákninou. Nabízí vysoký obsah energie (2,0 kcal/1 ml), vysoký obsah proteinů 8 g/100 ml (18 % celkové energie) a složení tuků obohacené o rybí olej (0,08 g/100 ml EPA a DHA) a MCT tuky (1,2 g/100 ml), bez lepku a klinicky významného množství laktózy. Využívají jej především pacienti s rozvinutou podvýživou anebo s rizikem jejího vzniku v souvislosti s probíhajícím onemocněním, v případech, kdy je vysoká potřeba příjmu energie a bílkovin, a také tehdy, pokud je nutné dodržovat nízkoobjemovou dietu anebo při obtížném polykání – dysfagii. Příchutě: mléčný karamel, čokoládová pralinka, třešeň