Debata se týkala tématu malnutrice, tedy podvýživy, a byla výhradně zaměřená na výživu seniorů jak v domácím prostředí, tak i ve zdravotnických zařízeních. Výživu u starších lidí považují oba odborníci za jednu z nejproblematičtějších oblastí. Jak zmínil sám doc. MUDr. Těšínský: „V současné době máme v ČR 3,5 % seniorů nad 85 let, za 5 let to bude 5 % populace.“
Oba specialisté se také vyjádřili k různým druhům diet, které si někteří lidé sami ordinují bez předchozí porady s odborníkem a mohou si tak zdravotně uškodit. Shodně zdůraznili, že mnohem závažnější než jakákoli forma hubnutí u zdravých lidí je úbytek hmotnosti v době nemoci, tzv. malnutrice spojená s onemocněním či onemocněním podmíněná. „Máme k dispozici data z let 2015 a 2017, kdy se Česká republika zúčastnila evropského průzkumu nazvaného Nutriční den v evropských nemocnicích, do kterého se zapojilo celkem 25 000 hospitalizovaných pacientů. Průzkum ukázal, že třetina pacientů do nemocnice už v malnutrici přichází, a co je ještě víc alarmující, že 40 až 50 % pacientů nemocnici s malnutricí opouští,“ konstatoval doc. MUDr. Pavel Těšínský.
K malnutrici u nemocných a hospitalizovaných často vede vedle nechutenství také skutečnost, že pacient už do nemocnice přichází s nějakým vážným onemocněním a už to ho samo o sobě limituje v příjmu potravy. „Může dojít až k tak závažným komplikacím, k jakým patří septické stavy nebo vysoké horečky, a pacient si tak není schopen klasickým příjmem zajistit svou denní potřebu minerálů, vitaminů a dalších složek. Pak je nutné stravu doplnit o nutričně bohaté a přesně definované potravinové doplňky. Mám na mysli například taková ta pitíčka, která lidé znají,“ vysvětlil MUDr. František Vojík a následně doplnil: „Pokud se pacientův stav i nadále horší a pacient není schopen stravu přijímat perorálně, tedy ústy, pak je možné využít sondu nebo v kritičtějších stavech výživu do žíly.“
V rozhovoru zazněla i řada dalších zajímavých informací týkajících se výživy a malnutrice.